27 december 2017

Low-code is niet meer weg te denken


Low-codeplatformen, die organisaties in staat stellen om laagdrempelig applicaties te ontwikkelen, hebben hun plek veroverd in de markt. In 2009 deed Jeroen Versteeg, toen ceo van Sogeti, de voorspelling dat over tien jaar tachtig procent van de nieuwe software zou bestaan uit kant-en-klare oplossingen die alleen nog maar in elkaar geklikt hoeven te worden. Dat klonk ongeloofwaardig, maar we zijn hard op weg om die voorspelling waar te maken.




Onder de noemer 'low-code' hoeft er tegenwoordig een steeds kleiner deel van de software echt geprogrammeerd te worden. Dat varieert van api's om verschillende (cloud)softwarecomponenten te ontsluiten, frameworks waar alleen nog businesslogica nodig is als input, tot platforms zoals Mendix, OutSystems en ThinkWise waarmee functionaliteit als Lego in elkaar is te zetten. Al deze vormen van low-code zorgen ervoor dat nieuwe software steeds sneller is te produceren.

Voor de bedrijfskundige rekenaars is low-code een interessante ontwikkeling, want het zou kunnen betekenen dat de prijs van softwareontwikkeling fors omlaag kan en de rekenmodellen er flink anders uit komen te zien. Vooralsnog zien we de prijs nog niet zo hard dalen als je zou verwachten op basis van de productiviteitsverbetering die de verschillende low-codeoplossingen beloven. Kennelijk is alleen minder code kloppen nog geen garantie voor lagere prijzen. Die had Jeroen Versteeg overigens niet beloofd. Om dat waar te maken moet de low-code worden aangevuld met oplossingen om ook het ontwerpen en testen van nieuwe software efficiënter te maken.

Dat blijkt één van de grote uitdagingen te zijn voor de komende jaren. Een nog veel groter issue is om de verhouding tussen de kosten voor run en change in het applicatiedomein de juiste kant op te krijgen. Deze blijven al sinds de woorden van Jeroen Versteeg in de buurt van de 80:20 hangen. Als we die verhouding naar 20:80 krijgen, wordt software pas echt serieus goedkoper. Wij blijven de score bijhouden. Wie verzint de list om dat voor elkaar te krijgen?

Geen opmerkingen: