30 januari 2014

Nederland is sterk in het meetbaar maken van software

Nederland staat weer een stukje steviger op de kaart als het gaat om het meetbaar maken van software. Met ingang van 1 januari 2014 is Frank Vogelezang benoemd tot president van COSMIC, de internationale open source methode om de omvang van de functionaliteit van software te meten. Afgelopen september werd Harold van Heeringen voor een nieuwe termijn benoemd tot president van de internationale benchmarking organisatie ISBSG. Vaste waarde in dit speelveld is Adri Timp, die al sinds 2006 Chairman is van de belangrijkste commissie van de IFPUG, de organisatie die de wereldwijd toegepaste FPA standaard beheert. Allen hebben zij hun roots in de NESMA, de Nederlandse vakorganisatie rondom het meetbaar maken van software. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat deze organisatie haar 25e verjaardag mag vieren met het organiseren van het jaarlijkse IWSM congres.

Meetbaar maken van software

Software heeft nog steeds een reputatie als een ongrijpbaar iets. Omdat software heel veel verschillende verschijningsvormen heeft - van zeer eenvoudige software in huishoudelijke apparaten tot de zoeksoftware van Google die haar gebruikers probeert te begrijpen - is het lastig om alle eigenschappen van software met één concept meetbaar te maken. Toch zijn er inmiddels heel veel facetten van software meetbaar te maken. Een aantal daarvan zijn zelfs certificeerbaar en ook daar is Nederland met de Software Improvement Group de absolute koploper.

IWSM

De International Workshop on Software Measurement is één van de oudste conferenties op het gebied van het meetbaar maken van software. Sinds 1990 komen jaarlijks vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de universitaire wereld bij elkaar om nieuwe ideeën en praktijkervaringen uit te wisselen. Sinds 2007 is daar de Mensura conferentie (Latijn voor meten) voor software proces en -product meetbaarheid aan toegevoegd. Deze conferentie wordt jaarlijks door een wisselende landenorganisatie georganiseerd. Dit jaar is het de beurt aan Nederland ter gelegenheid van het feit dat de NESMA een kwart eeuw bestaat. Om het jubileum een extra feestelijk tintje te geven, wordt de conferentie georganiseerd op de ss Rotterdam. De conferentie is van 6-8 oktober en er kunnen nog papers, workshop en onderzoeksresultaten worden aangemeld.

NESMA

De NESMA, voluit de Nederlandse Software Metriekengebruikers Associatie, is in 1989 begonnen als gebruikersgroep rondom functiepuntanalyse. NESMA beheert ook nog steeds de ISO/IEC 24570 standaard voor functiepuntanalyse. Tegenwoordig houdt de NESMA zich bezig met alle facetten die van belang zijn voor het meetbaar maken van software ontwikkeling en beheer. In 2010 is hiervoor een lange termijn visie neergelegd onder de titel More than just points. Op dit moment zijn vanuit de NESMA meer dan tien werkgroepen bezig om innovatieve ideeën uit te werken, niet alleen op het gebied van meten, maar ook op vervolgactiviteiten als begroten en contractering. Op het afgelopen najaarscongres Metrics to Improve Organisational Performance hebben de werkgroepen posterpresentaties gegeven tijdens de pauze van het congres. Deze innovatieve houding heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het feit dat Nederlanders ook op andere plaatsen belangrijke posities innemen.

COSMIC

Dat NESMA een wijder blikveld heeft dan alleen haar zelfontwikkelde standaard blijkt wel uit de betrokkenheid van de NESMA bij COSMIC, de internationale open source methode om de omvang van de functionaliteit van software te meten. Deze methode is een nieuwe generatie meetmethode die is opgebouwd vanuit algemeen geldende principes, maar wel voortbouwt op ervaringen die zijn opgedaan met bijvoorbeeld FPA. Binnen de NESMA is een werkgroep actief die kortgeleden nog een uitgewerkte Case Study heeft opgeleverd en een Nederlander, Arlan Lesterhuis, is één van de belangrijkste auteurs van de standaard documenten die COSMIC oplevert. Sinds 1 januari staat het werk dat binnen COSMIC gebeurt nu dus ook onder leiding van een Nederlander, Frank Vogelezang. Hij volgt de Italiaan Luca Santillo op.

ISBSG

De internationale benchmarking organisatie ISBSG, voluit de International Software Benchmarking Standards Group, wordt al sinds 2011 aangevoerd door de Nederlander Harold van Heeringen. De ISBSG verzamelt wereldwijd productiviteitsgegevens van softwareprojecten en beheeropdrachten en stelt deze gecontroleerd en geanonimiseerd ter beschikking. Doordat de ISBSG de enige benchmarkorganisatie is die detailinformatie beschikbaar maakt, is deze organisatie de belangrijkste bron voor gedetailleerde benchmarks en productiviteitsonderzoeken.

Samenwerking

Tijdens het IWSM congres in oktober in Rotterdam komen de ISBSG, COSMIC en NESMA bij elkaar om te kijken hoe het meetbaar maken van software wereldwijd nog beter op de kaart gezet kan worden. Met dank aan Nederland.

Geen opmerkingen: